Περισσότερα από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους έχει γλυτώσει
μέσα σε μόλις 3 χρόνια η Google, έχοντας βρει μια αλάνθαστη μέθοδο. Σύμφωνα με το Bloomberg, εφαρμόζει την τακτική που είναι γνωστή ως "Double Irish" ή "Duch Sandwich". Μεταφέρει δηλαδή τα κέρδη της από το εξωτερικό στις Βερμούδες μέσω Ιρλανδίας και Ολλανδίας, μειώνοντας έτσι κατά πολύ τον φορολογικό συντελεστή.
Με τη μέθοδο αυτή γίνεται χρήση της ιρλανδικής νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά σε και από θυγατρικές,
εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα αποφεύγοντας το φορολογικό συντελεστή του 12,5%. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την ίδια τακτική ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το...
Facebook.
Έτσι, εταιρείες σαν την Google, πωλούν ή δίνουν την άδεια πνευματικών δικαιωμάτων τεχνολογίας που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ σε θυγατρικές που λειτουργούν σε χώρες με χαμηλούς φόρους.
Τα κέρδη από το εξωτερικό, αποδίδονται στη θυγατρική offshore και όχι στην Google.
Καθώς οι πληρωμές συνεισφέρουν στο φορολογήσιμο εισόδημα, η μητρική έχει κίνητρο να τις θέσει όσο πιο χαμηλά μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι μειώνοντας τα έξοδα των ξένων θυγατρικών αυξάνονται τα κέρδη τους.
Η IRS το 2006, έπειτα από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, έδωσε στην Google την έγκριση για το transfer pricing. Με την έγκριση αυτή η εταιρεία έδωσε τα δικαιώματα για την τεχνολογία αναζήτησης και διαφημίσεων για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική στη θυγατρική Google Ireland Holdings.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Google, έχει το μικρότερο φορολογικό συντελεστή, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ.
Η Apple, η Oracle, η Microsoft και η IBM, είχαν συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη τους από το εξωτερικό, που κυμαινόταν από 4,5% έως 25,8% την ώρα που η Google είχε μόλις 2,4% από το 2007 μέχρι σήμερα.
"Είναι εντυπωσιακό, που ο συντελεστής της Google είναι τόσο χαμηλός" δηλώνει ο Martin A. Sullivan οικονομολόγος ειδικός επί των φορολογικών,
που στο παρελθόν εργαζόταν για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Το γεγονός προβλημάτισε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες ανέρχεται σε 35% ενώ στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Google, σε 28%. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, όλες αυτές οι τακτικές είναι νόμιμες. "Οι πρακτικές της Google είναι παρόμοιες με αυτές αμέτρητων άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια οικονομία" δήλωσε εκπρόσωπος της Google, που αρνήθηκε όμως να προσδιορίσει επακριβώς αυτές τις πρακτικές.
Η μέθοδος της Google, τη γλυτώνει από φόρους, αλλά ταυτόχρονα τους στερεί από το αμερικανικό κράτος,
την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να κλείσει την τρύπα ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων του προϋπολογισμού, κάτι που βάζει την εταιρεία στο στόχαστρο του υπουργείου οικονομικών της χώρας.
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με φοροαποφυγή, με την Google να υποστηρίζει ότι δεν κάνει κάτι κακό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το 2009 εξέτασε μέτρα για να αλλάξει τους κανόνες, ώστε να εμποδίζει τη μεταφορά κερδών μια εταιρείας
στο εξωτερικό σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια, όταν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δέχθηκαν πιέσεις από ισχυρά λόμπι και μεγάλες εταιρείες όπως η General Electric και η Hewlett-Packard.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου