Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ?

Η συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων είναι ένα θέμα που με απασχόλησε πρόσφατα αλλά είμαι σίγουρη και πολλούς από εσάς. Ψάχνοντας λοιπόν για πληροφορίες, έπεσα πάνω σε δύο πολύ ενδιαφέροντα αρθράκια…
Birth
Αρχικά, ανακάλυψα ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα, που μπορούν να διαιρεθούν και να διαφοροποιηθούν σε συγκεκριμένα κύτταρα π.χ. καρδιάς, δέρματος κλπ., θεωρούνται δε οι δομικοί λίθοι του αιμοποιητικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα – το οποίο συνήθως πετιέται – είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες κυτταρικές θεραπείες και μεταμοσχεύσεις.



Το 1988 στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων από ομφαλοπλακουντιακό αίμα σε πεντάχρονο ασθενή με αναιμία Fanconi. Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν απ’ το ομφαλοπλακουντιακό αίμα της νεογέννητης αδερφής του και μέχρι σήμερα δεν έχει νοσήσει.
Αυτές οι αναμφίβολα εντυπωσιακές πληροφορίες έχουν οδηγήσει χιλιάδες γονείς σε ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων με σκοπό να εξασφαλίσουν την υγεία των νεογέννητων παιδιών τους από μια πληθώρα σοβαρών ασθενειών, εάν αυτές εμφανιστούν μελλοντικά.
Έπειτα, βρήκα αυτά τα δύο άρθρα της Καθημερινής και προβληματίστηκα, γιατί αναφέρουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τις οποίες δεν κάνουν λόγο οι ιδιωτικές τράπεζες, για ευνόητους λόγους – αν ισχύουν τα στοιχεία αυτά.
Και άρχισαν οι απορίες…
  • Κανείς δεν μπορεί να μου εγγυηθεί ουσιαστικά για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά του δείγματος;
  • Αν κάτι δεν πάει καλά, θα ενημερωθώ ή θα πληρώνω για το τίποτε;
  • Κάποιες εταιρίες αναφέρουν πως και οι γονείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
  • Γιατί στην Ελλάδα δεν έχουν ληφθεί μέτρα, όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για τη λειτουργία των ιδιωτικών τραπεζών;
  • Δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι που στην Ελλάδα λειτουργεί το 20% των ιδιωτικών τραπεζών ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ;
  • Αν αυτά που αναφέρονται στα άρθρα ισχύουν, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη κινητοποίηση ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να κρατήσουν βλαστοκύταρα στις ιδιωτικές τράπεζες;
Απ’ ότι κατάλαβα πάντως, τα βλαστοκύτταρα που έχουν φυλαχθεί σε ιδιωτικές τράπεζες πιθανόν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες άλλες θεραπευτικές ενέργειες, εκτός των αιματολογικών νοσημάτων. Και μετά από όλα αυτά, εγώ προσωπικά κατέληξα στο ότι εφόσον τα βλαστοκύτταρα είναι κάτι τόσο σημαντικό, θα έπρεπε να τα διαχειριζόμαστε διαφορετικά.
Πώς όλοι τρέχουμε κατά καιρούς να κάνουμε εξετάσεις για να δουμε μήπως είμαστε συμβατοί με κάποιο παιδάκι που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού? Κάτι παρόμοιο να κάνουμε και με τα βλαστοκύτταρα : να τα φυλάμε και να τα παρέχουμε δωρεάν σε όποιον τα χρειάζεται, όπως γίνεται και με το αίμα ή με διάφορα όργανα για μεταμόσχευση.
Κάτι που μέχρι χθες πετιόταν, μπορεί σήμερα να σώσει κάποια ζωή. Εντυπωσιακό….

πηγή: woman-on-top

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...