Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Οµοφυλόφιλοι σε «σύγχυση»


Παρότι η οµοφυλοφιλία δεν καταδικάζεται όπως στο παρελθόν, κάποιοι οµοφυλόφιλοι συνεχίζουν να καταπιέζουν τα «θέλω» τους µε αυτό το φόβο.
Πώς διαµορφώνεται η σεξουαλική µας ταυτότητα
Οι περισσότερες σύγχρονες έρευνες συντείνουν στο ότι οι σεξουαλικές µας επιλογές είναι αποτέλεσµα της σύνθετης αλληλεπίδρασης βιολογικών (γενετικοί και ορµονικοί παράγοντες), γνωσιακών (ατοµικά βιώµατα, όπως π.χ. σωµατικά ή ψυχικά τραύµατα και προηγούµενες σεξουαλικές εµπειρίες) και περιβαλλοντικών παραγόντων (οικογενειακοί, κοινωνικοί, ιστορικοί και πολιτισµικοί παράγοντες).

Προς τα που πάω; 
Ο σεξουαλικός προσανατολισµός αναφέρεται στη συναισθηµατική ή σεξουαλική έλξη που αισθάνεται ένας άντρας ή µια γυναίκα προς έναν άλλο άνθρωπο και περιλαµβάνει την ετεροφυλοφιλία, την οµοφυλοφιλία και την αµφιφυλοφιλία. Συνήθως διαµορφώνεται σε νεαρή ηλικία και δεν αποτελεί προϊόν συνειδητής επιλογής που µπορεί να αλλάξει εκούσια.

Από gay... straight
Η πλειοψηφία των οµοφυλόφιλων και αµφιφυλόφιλων αντρών και γυναικών.....αποδέχονται τη σεξουαλική τους ταυτότητα και βλέπουν τους εαυτούς τους ως άντρες και ως γυναίκες που διαφέρουν από τα ετεροφυλόφιλα άτoµα µόνο ως προς τις ερωτικές τους επιλογές. Κάποιοι οµοφυλόφιλοι ωστόσο δυσκολεύονται να αποδεχτούν το σεξουαλικό τους προσανατολισµό και προσπαθούν να τον καταπνίξουν, κυρίως λόγω κοινωνικών ή οικογενειακών πιέσεων, οι οποίες καταδικάζουν την οµοφυλοφιλία ως κάτι το µη αποδεκτό. Αυτοί δεν θα πρέπει να συγχέονται µε τα αµφισεξουαλικά άτοµα που µπορεί να νιώθουν έλξη και να έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις και εµπειρίες µε εκπροσώπους και των δύο φύλων. Τα αµφισεξουαλικά άτοµα µπορούν να περάσουν από µια οµόφυλη σε µια ετερόφυλη σχέση και το αντίστροφο, αντλώντας ικανοποίηση και µπορώντας να λειτουργήσουν εξίσου καλά και στις δύο περιπτώσεις, σε αντίθεση µε τους οµοφυλόφιλους, που αδυνατούν να αποδεχτούν τις σεξουαλικές τους προτιµήσεις δηµιουργώντας προβλήµατα τόσο στους ίδιους όσο και σε άλλους.

Ποιος την πληρώνει;
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να απαρνηθούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα συχνά εµπλέκονται σε ετεροφυλοφιλικές σχέσεις φτάνοντας µέχρι το σηµείο να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά προκειµένου να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισµό και στιγµατισµό. Με αυτό τον τρόπο όµως δεν αποδέχονται τον πραγµατικό τους εαυτό µε κίνδυνο να βλάψουν το συναισθηµατικό τους κόσµο και να συµβιβάσουν τη λειτουργικότητά τους. Επιπλέον, το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσουν µεγάλο πόνο στα άτοµα µε τα οποία εµπλέκονται σεξουαλικά και συναισθηµατικά αν αργότερα ανακαλύψουν ότι δεν είναι σίγουροι για την απόφασή τους να εµπλακούν σε ετεροφυλόφιλη σχέση και εκδηλώσουν τον πραγµατικό τους σεξουαλικό προσανατολισµό.

Η σωστή στάση
Τα άτοµα που επιλέγουν να περάσουν από µια οµοφυλοφιλική σε µια ετεροφυλοφιλική σχέση είναι σηµαντικό, όσο δύσκολο και επίπονο και αν είναι, να είναι ειλικρινή µε τον εαυτό τους και να αναρωτηθούν αν αυτή η απόφασή τους αντανακλά τις πραγµατικές ερωτικές τους προτιµήσεις ή είναι αποτέλεσµα κοινωνικών πιέσεων και στερεοτύπων. Αυτός είναι και ο µόνος τρόπος για να µην πληγώσουν ούτε τον εαυτό τους ούτε άλλους.

Αν χρειαστείς βοήθεια…
H οµοφυλοφιλία και η αµφιφυλοφιλία δεν αποτελούν ψυχικές παθήσεις ούτε είναι ενδεικτικές κάποιας συναισθηµατικής διαταραχής, εποµένως δεν «θεραπεύονται».
Τα άτοµα ωστόσο που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις σεξουαλικές τους προτιµήσεις µπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία µε κάποιον ειδικό, όχι για να µεταβάλουν το σεξουαλικό τους προσανατολισµό αλλά για να επεξεργαστούν τα ζητήµατα που τους απασχολούν, να αποδεχτούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και να ζήσουν µια ολοκληρωµένη και γεµάτη ζωή.

∆οκιµάζοντας συντρόφους 
Αν και ο σεξουαλικός προσανατολισµός δεν αλλάζει, ορισµένοι ετεροφυλόφιλοι είναι δυνατόν να έχουν ερωτικές εµπειρίες και µε άτοµα του ιδίου φύλου. Τα παιδιά και οι έφηβοι, για παράδειγµα, συχνά έχουν φαντασιώσεις και εµπειρίες µε άτοµα του ίδιου φύλου, στο πλαίσιο της εξερεύνησης του σώµατος και της σεξουαλικότητάς τους. Οι εµπειρίες αυτές όµως σε καµία περίπτωση δεν είναι ενδεικτικές ενός οµοφυλοφιλικού σεξουαλικού προσανατολισµού και αποτελούν υγιείς εκφράσεις της περιέργειάς τους και πηγές µάθησης. Με παρόµοιο τρόπο και κάποιοι ενήλικοι άντρες και γυναίκες µπορεί να πειραµατιστούν σε σχέσεις µε το ίδιο φύλο πριν κατασταλάξουν σε σχέσεις µε άτοµα του άλλου φύλου
 
olagiatingunaika.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...