Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τρία χρόνια χωρίς το «Χριστόδουλό μας»

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου. Ένας αρχιεπίσκοπος ο οποίος βγήκε από τα συνηθισμένα στεγανά των κλασικών ποιμένων της εκκλησίας μας.
Με το φέρσιμο και τα καλέσματά του αγαλλίασε και έκανε ένα βήμα εμπρός για να στρέψει αρχικά τα βλέμματα των νέων προς το πρόσωπο του και κατά συνέπεια προς την εκκλησία και τη πίστη. Αλησμόνητη σε όλους η φράση του «Σας πάω» η οποία έφερε κύμα σχολιασμών και τα άνω κάτω στο χώρο της εκκλησίας από τους σκληροπυρηνικούς.... της Ιεράς Συνόδου.  Αγωνιστής για το δίκαιο σε θέματα πίστεως αλλά και των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων της χώρας. Ήταν πάντα εκεί όπου το χρειαζόντουσαν οι κοινωνικές μάζες σε όλες τις δύσκολες στιγμές του ποιμνίου του αλλά ήταν και εκεί όπου το ποίμνιο του χαιρόταν και έσπευδε και ό ίδιος με το δικό του αστείρευτο χιούμορ να συμπληρώσει αυτή τη χαρά αλλά και να κατηχήσει. Όμως τον Ιούνιο του 2007 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα της καταιγίδας της οποία έμελε να ακολουθήσει. Διαγνώστηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους, η κίρρωση ύπατος, η μεταμόσχευση η οποία δεν έγινε ποτέ αλλά και οι πολλαπλές μεταστάσεις όγκων μέσα σε λίγους μήνες είχε το οριστικό τέλος της ζωής του Αρχιεπισκόπου. Το τέλος του τον βρήκε το ξημέρωμα της 28 Ιανουαρίου τους 2008 στις 5κ15 το πρωί. Η πολιτεία κήρυξε τετραήμερο  εθνικό πένθος, την 31 Ιανουαρίου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Ποικίλες προσωπικότητες του θρησκευτικού και πολιτικού κόσμου παρευρέθηκαν για να πουν το Ίστατο Χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο όπως και πλήθος κόσμου όπου είχε συρρεύσει κατακλύζοντας το κέντρο των Αθηνών από το Ναό έως το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών όπου θα γινόταν η ταφή του.
Αυτό είναι το τελευταίο δημόσιο μήνυμα του την Πρωτοχρονιά του 2008 όπου πλέον ο ίδιος νιώθει το τέλος να είναι πολύ κοντά. Ένα μήνυμα παρακαταθήκης αλλά και όλων αυτών των οποίων θα αντιμετώπιζε η χώρας λίγα χρόνια μετά.   «Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ο,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ο,τι κινδυνεύει».

pinnokio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...