Ο Ελληνας έπαυε να γκρινιάζει για την τσιμεντούπολη και την έλλειψη πρασίνου και ξεκινούσε την αλλαγή από την αυλή του, τότε η χώρα θα ήταν σαφώς καλύτερη», δήλωσε πρόσφατα ένας πολιτικός με σαφή συμβολική αναφορά στην ατομική ευθύνη. Γιατί όμως συμβολικά; Μήπως αν ξεκινούσαμε να αλλάξουμε την πόλη από την αυλή μας, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος;
Δεν είναι τυχαίο ότι μεσούσης της κρίσης όλο και περισσότεροι επίδοξοι κηπουροί επιλέγουν να δημιουργήσουν έναν μικρό επίγειο παράδεισο στο μπαλκόνι ή την ταράτσα τους. Με αυτόν τον τρόπο, ομορφαίνουν...
τον χώρο τους, περιορίζουν το κύμα του ανέμου, τον θόρυβο και τη σκόνη και, τέλος, αν η επιλογή τους επεκταθεί και σε? «τρόφιμα», θα έχουν νόστιμες, εύκολες και υγιεινές επιλογές. Κρεμαστά ή παρτέρια;το βάρος και η σωστή προσαρμογή των υλικών που θα δεχτούν τα φυτά σας είναι οι δύο σημαντικότερες παράμετροι για να έχουμε έναν ασφαλή κήπο στο μπαλκόνι. Αν θέλετε κρεμαστές γλάστρες ή παρτέρια, καλό θα ήταν, αν δεν υπάρχουν από κατασκευής, να τα τοποθετήσετε προς το μέσα μέρος του εξωτερικού κάγκελου, διαφορετικά μπορεί να κινδυνεύσουν οι περαστικοί. Ακόμη, αν θέλετε να τοποθετήσετε στο μπαλκόνι σας πήλινες γλάστρες η πήλινα παρτέρια, ρωτήστε τον μηχανικό που κατασκεύασε το διαμέρισμα για το βάρος που μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι σας. Λάβετε υπόψη και το χώμα που θα μπει στις γλάστρες ή τα παρτέρια.
Το κόστος ενός κήπου στο μπαλκόνι σας εξαρτάται από το τι ακριβώς θέλετε να κάνετε και πόσο χώρο θέλετε να καλύψετε. Αν έχετε ένα μπαλκόνι 15-20 τ.μ. και θέλετε να βάλετε πήλινες γλάστρες και παρτέρια ολόγυρα, τότε το κόστος θα ανέλθει μαζί με το χώμα και τα λουλούδια γύρω στα €500 - €700.
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπογια σκιερά μπαλκόνια, ιδανική επιλογή αποτελούν τα ανθοφόρα, οι ορτανσίες, οι καμέλιες, οι αζαλέες και οι γαρδένιες. Σύμφωνα με τον γεωπόνο, καλλιεργητή και κάτοχο φυτώριου Γεώργιο Ξενούλη, «οι φλέρες και τα μπέντζαμιν δεν θέλουν συχνό πότισμα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Αν βρίσκονται σε μεγάλη γλάστρα, αρκεί το πόρισμα δυο φορές τη βδομάδα».
Για όσους θέλουν να δώσουν έναν τόνο εξωτικής φύσης στο μπαλκόνι τους, τα φοινικοειδή chicas αποτελούν την ιδανική λύση και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αρκεί να ρίχνετε νερό μία με δύο φορές τη βδομάδα. Μην επιλέξετε φοίνικα αν δεν έχετε μεγαλύτερα μπαλκόνια! Μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.
Για μπαλκόνια με πολύ ήλιο, οι τριανταφυλλιές, τα πολύγαλα, τα λουσίντουμ, οι αγγελικές, οι ετερόφυλες και οι κοινές, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά λουλούδια καθώς επίσης και οι πικροδάφνες και οι φωτίλιες.
Οι τριανταφυλλιές, με εξαίρεση τις μονοφόρες αναρριχώμενες, πρέπει να βρίσκονται σε χώρο προστατευόμενο από δυνατό αέρα. Τον πρώτο χρόνο θα είναι καλό να κλαδεύονται μία φορά τον χρόνο από Ιανουάριο έως και Φεβρουάριο. Οι λιπάνσεις γίνονται τρεις φορές τον χρόνο, όπως και τα στάδια ανάπτυξης τους.
Από την οικογένεια των καρποφόρων, τα οποία χρειάζονται νότιο μπαλκόνι με αρκετό φως, μπορείτε να επιλέξετε λεμονιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές καθώς και ελιές. Οι τιμές τους ξεκινούν από 15-20 ευρώ. Από την οικογένεια των ανθοφόρων, οι πιο συχνές επιλογές είναι οι κατιφέδες, οι ιβίσκοι, τα γεράνια, τα πελαργόνια, οι μαργαρίτες και οι μπουκαμβίλιες.
Τα οπωροκηπευτικά, επίσης, απαιτούν αρκετό ήλιο. Μπορεί κανείς να φυτέψει όλων των ειδών από τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.ά.
Το καλοκαίρι, οι απαιτήσεις φροντίδας είναι πότισμα ανά δύο μέρες.
Βασιλικός θα γίνω...με ελάχιστα χρήματα, μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε στιγμή χρειαστείτε στο μπαλκόνι σας σέλινο, μαϊντανό και άνηθο, που σας αντιμετωπίζουν με τη μέγιστη ευγνωμοσύνη αν τους προσφέρετε μόνον ήλιο και νερό. Τα αρωματικά όπως η ρίγανη, ο δυόσμος, ο βασιλικός και η αρμπαρόριζα είναι εξαιρετικά οικονομικά φυτά και οι σπόροι τους υπάρχουν και στο τελευταίο θερμοκήπιο.
Για εσάς που θέλετε να δημιουργήσετε ένα φυσικό τείχος κάλυψης από τα αδιάκριτα βλέμματα, επιλέξτε από την οικογένεια των θάμνων το βιβούρνο λουσίντουμ ή τη δάφνη.
Πόσο θα μου κοστίσει για 4 - 5 γλάστρες ανθοφόρων, οπωροκηπευτικά και δύο θάμνους ή φοινικοειδή, η μέση τιμή είναι 100 ευρώ. Εξαρτάται πάντα από τον βαθμό ανάπτυξης των φυτών που θα επιλέξετε καθώς και την ποικιλία. Σύνολο, μαζί με το αυτόματο πότισμα, 180-200 ευρώ.
Συμβουλή: Αν δεν έχετε την οικονομική άνεση για αυτόματο πότισμα, κάντε το κόλπο με το μπουκάλι: Γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό και βάλτε το ανάποδα πάνω στο χώμα του παρτεριού. Ανάλογα με το τι καιρό κάνει, αυτό θα κρατήσει υγρό το χώμα μέχρι και δύο βδομάδες.
Ανανέωση Για να συμπληρώσετε τον χώρο με καινούργια φυτά, πρέπει να έχετε υπόψη: Τα ανθεκτικά δεν έχουν προβλήματα με τις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού, ενώ τα φυτά με τα εντυπωσιακά άνθη, που πιθανώς να κρατήσουν για μία εποχή, θα χρειαστεί να τα ανανεώσετε. Tα φυτά της πρώτης κατηγορίας αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του μπαλκονιού και παραμένουν, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, στην ίδια θέση. Tα φυτά αυτά ίσως να μην είναι τα πιο ελκυστικά και τα πιο πρωτότυπα, αλλά είναι σημαντικά για τη δομή της σύνθεσης -βιβούρνο, αγγελική, αγγελική-νάνος, πικροδάφνη, γιούκα, δενδρολίβανο, ελιά, εμυρτιά, κισσός.
Στη δεύτερη κατηγορία, εντάσσονται φυτά πιο ευπαθή ή εποχικά, που θα δώσουν, όμως, χρώμα και ποικιλία στη βεράντα. Πρέπει, πάντως, να είστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να καούν και να γνωρίζετε ότι ανθίζουν μόνο για μία εποχή και χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και προστασία. Tέτοια φυτά είναι εποχικά λουλούδια όπως πετούνιες, δαφνούλες, μπιγκόνιες, φυλλοβόλοι ανθοφόροι θάμνοι -ιβίσκοι, τριανταφυλλιές, πασχαλιές-, άλλα φυτά όπως γεράνια, βαμβακούλες, μαργαρίτες, γαρδένιες, αζαλέες και καμέλιες, ή αναρριχώμενα όπως γιασεμί, μπουκαμβίλια, φούλι, μπλουμπάγκο.
ΜεταφύτευσηΟι καταλληλες εποχές για να μεταφυτεύσετε τα φυτά σας είναι η άνοιξη και ο χειμώνας. «Μπορείτε να το καταλάβετε από τα σήματα που στέλνει ένα φυτό ότι χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, όπως αν μαραίνεται πολύ σύντομα μετά το πότισμα», αναφέρει ο Γ. Ξενούλης: Συνιστάται μία φορά τον χρόνο, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του φυτού. Οι απόψεις διίστανται για τη μέθοδο. Αρκετοί γνωρίζουν ότι το χώμα πρέπει να υγρό για να τραβηχτεί πιο εύκολα από τη γλάστρα. Το φυτό πρέπει να είναι απότιστο 2-3 μέρες, ώστε το χώμα να είναι συμπαγές και να μη σπάσει η ρίζα.
Οι γλάστρεςΟι πήλινες γλάστρες χρειάζονται συχνότερο πότισμα από ό,τι οι πλαστικές γιατί απορροφούν το νερό και εξατμίζεται γρηγορότερα από τους πόρους της γλάστρας μας. Είναι ιδανικές για σημεία που δεν τις βλέπει πολύ ο ήλιος ή για φυτά που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα, όπως για παράδειγμα οι κάκτοι.
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου